
Güney Hindistan’da Kuambatur’a yakın Vaidyagrama Ayurveda Şifa Köyü’nde aldığımız 10 günlük Ayurveda eğitiminin bir parçası olarak bitkisel ilaçlar üreten büyük bir fabrikayı ve hemen yakınında bu ilaçlarda kullanılan bitkilerin sergilendiği muhteşem bir botanik bahçesini gezdik.

Güney Hindistan’ın en büyük bitkisel ilaç üreticilerinden AVP’nin Kanjikode/Palakkad/Kerala’daki kampüsünde yer alan fabrikada binlerce yıl önce geliştirilip kayda geçirilmiş bitkisel ilaçlar üretiliyor. Aynı kampüste CIMH (Center for Indian Medical Heritage – Hindistan Tıbbi Mirası Merkezi) tarafından yönetilen botanik bahçesinde 1500 tane tıbbi bitki eğitim ve farkındalık çalışmaları için sergileniyor. Botanik bahçesinin başında 89 yaşındaki Prof. Venu Devayasu var. Gezimizde hem Prof. Devayasu’yu dinleme, hem bahçeyi gezme, hem de fabrikayı görme şansı yakaladık.

Prof. Devayasu konuşmasında bedenimizin yiyip içtiklerimizden oluştuğunu, dolayısıyla laboratuvarda sentetik olarak üretilmiş ilaçlar yerine çevremizde yetişen bitkilerle yapılacak ilaçları bedenimizin daha kolay kabul edeceğinden bahsetti. Bitkisel ilaçların etkisinin daha yavaş, kimyasal ilaçların etkisinin daha hızlı olduğunu anlattı. Çoğu zaman bir bitki tek başına ilaç olmuyor. Birkaç bitki belli ölçülerde karıştırılarak ilaçlar oluşturuluyor. Bitkisel ilaçların şu ana kadar pek bir yan etkisinin bulunmadığını duymak beni çok şaşırttı. Vurguladığı diğer bir nokta hepimizin yaşamak için güneş enerjisine duyduğumuz ihtiyaçla ilgiliydi. Bitkilerin güneş enerjisini ara nokta olarak depoladığını ve onları yiyecek veya ilaç olarak kullandığımızda bedenimize yaşam enerjisi kattığımızı anlattı.

Bir diğer önemli konu tabii ki herkesin kendi bölgesinde yetişen bitkilerden daha çok şifa görecek olması. Bizim topraklarımızda yetişen tıbbi bitkilerle ilgili çalışan pek çok insanımız var. Umarım yakında bizim ülkemizde bizlere uygun bitkisel ilaç üreticileri ve bu ilaçlar için tıbbi bitkiler yetiştiren yerler artar. Bir tanesinin hazırlığından haberim var. Sevgili Şaduman Karaca Hanım Seferihisar’da Turuncuköy’de Türkiye’de yetişen tıbbi bitkileri yetiştirmek için tatlı bir telaşın içinde. Çabalarının en kısa sürede güzel sonuçlar yaratmasını gönülden diliyorum.

Bahçeyi gezerken etkilenmemek mümkün değil. Bitkilerin hepsini Latince isimleri ile de etiketlemişler. Bazı bitkileri hangi hastalıklara iyi geldiklerine göre, bazılarını yaygın kullanımlarına, bazılarını Vedik astrolojideki bilgilere göre gruplamışlar. Daha fazla yazmayayım, dikkatimi çekenleri resimlerle anlatayım.











Sevgilerimle,
Fatma Özdemir
12.03.2020
Vaidyagrama, Kuambatur/Hindistan
“Güney Hindistan’da CIMH Tıbbi Bitkiler Cenneti” için 3 cevap
Fatmacııım iyi ki paylaşıyorsun, çok keyif alıyorum okumaktan ☺️
BeğenBeğen
Hindistan da yetişen saça siyahlık veren ketem bitki tohumu almak istiyorum yardımcı olabilir misiniz lütfen
BeğenBeğen
Merhaba Özlem Hanım. Hangi bitkiden bahsediyorsunuz bilemedim. Tam adını, özellikle Latince olarak, bulursanız belki internet üzerinden bulmak mümkün olabilir.
BeğenBeğen