Yaşam zordur!* Benim için de herkes için olduğu kadar zor. Yine de hep şanslı olduğumu düşünmüşümdür. Kırk yıl düşünsem aklıma gelmeyecek renkli renkli yollar getirdi yaşam bana ve hala getiriyor, şükür.

Hollanda’da doğmuşum, çocukluğum orada geçti. Ailemle birlikte Türkiye’ye döndüğümüzde 9 yaşındaydım. İlkokulun kalan yılları kendi kültürümüze entegre olmakla geçti diyebilirim. Anadolu Lisesi’nde yeni diller öğrendim, ufkum genişledi, sonra ODTÜ’de Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü bitirip iş hayatına atıldım.

→ Çeşitlilik ve Kapsayıcılık

Uluslararası firmalarda çalışarak geçen iş hayatımın en çok ekiplerle birlikte müthiş işler yaratma kısmını sevdim diyebilirim. İşyeri ortamının çok kültürlülüğünü, çok sesliliğini ve bütün bu seslere yer açmanın önemini fark ettikçe “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” konularında daha aktif çalışır oldum. Bu yol beni adına “Güçlendiren Çemberler” dediğimiz çember çalışmalarına götürdü ve çemberler artarak devam ediyor.

→ Yoga

Diğer yandan mesleğe başladığım ilk yıllardan itibaren bir türlü iflah olmayan boyun ağrılarım, 2000 yılında yoga ile tanışmama fırsat oldu. Zeynep Aksoy’dan aldığım ilk yoga eğitmenliği eğitimi sonrası tam yogadan ümidimi kesmişken yaşam karşıma Berivan Aslan Sungur’u, sonra onun vesilesi ile Paul Grilley’i çıkardı. Paul Grilley sayesinde yogam anlamlı bir perspektife oturdu ve yaşamıma entegre oldu diyebilirim. Çok uzun yıllar eğitimlerine katıldım, hala da katılmaktayım. Yin Yoga ekolü ve onunla birlikte gelen Paul Grilley’den öğrendiğim adına Taocu Akışlar dediğimiz Yang Yoga akışları yapmayı ve öğretmeyi seviyorum. Bence bunlar, modern yaşamdaki bireyi iyi dengeleyen ve orta yolu bulmasını destekleyen çalışmalar.

→ Ayurveda

2011 yılında değerli hocam Ulli Allmendinger karşıma çıktı ve beni Ayurveda’nın büyülü dünyası ile tanıştırdı. Yoga ve Ayurveda Hindistan’da kız kardeş bilimler olarak anılıyor. Gerçekten benim için de son derece tamamlayıcı oldu ve doğrusu yogam da daha anlamlı bir perspektife kavuştu. Ulli’nin uzun yıllar öğrencisi olduktan sonra şimdi eğitimlerinde asistanlık yaparak öğrenmeye ve öğretmeye devam ediyorum.

2020 yılında Hindistan’ın güneyinde yer alan Vaidyagrama Ayurveda Şifa Köyü‘nde aldığım eğitim ve oranın yöneticisi Dr. Ramadas ile 2020 yılından beri devam eden haftalık çalışma grubu ile Ayurveda’nın ortaya çıktığı topraklardaki halini öğrenip kendi yaşadığımız yere göre adapte edebilecek temel prensiplerini öğrenmeye devam ediyorum.

→ Biraz Teorik Biraz Pratik

Yin Yoga’nın ve Ayurveda’nın beni en çok etkileyen tarafı kişisel farklılıklara saygılı olmaları ve sağlığa, mutlu bir yaşama odaklanmaları. Bunu yaparken teorik bilgiler kadar son derece pratik öneriler yapabilmeleri. Mutfağımıza, uykumuza, yiyip içtiklerimize, yapacağımız egzersize, ilişkilerimize kadar her kişiye özel ve özenli olmaları. Beni derinden etkilemiş olan bu çalışmaları paylaşmak beni çok heyecanlandırıyor. İlginizi çekiyorsa bana yazın, sesinizi duymayı çok isterim. Sevgilerimle,

Fatma Özdemir

*Dr. M. Scott Peck’in müthiş kitabı Az Seçilen Yol’un açılış cümlesi. Yaşamımda derin etki yaratan kitaplardan biri.

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun