Filizlendirme

Kendimden biliyorum filizlendirme ile ilgili biraz okumaya ve internette araştırma yapmaya başlayınca insanın kafası çok karışıyor. Sanki çok hassas ölçüler, süreler varmış, bu işe özel mutfak aletleri gerekiyormuş gibi geliyor ve insan bir türlü başlamaya cesaret edemiyor. Oysa bir kez yapınca insanın aklındaki soruların çoğu yanıtlanıyor. O sebeple evimizde bir kavanozun içinde sessizce, hatta ölüymüş gibi duran bakliyatın ve tohumların nasıl filizlendirileceğini yazı ile anlatmak yerine doğrudan video ile göstermek istedim. Alttaki yazımda da filizlendirmenin kıymeti nedir, filizleri yaşamımıza ne zaman ve nasıl sokabiliriz konularına kısaca değindim. Şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar. Mutfak tezgahınızda canlı filizler yetiştirmenin mutluluğunu ve şifasını yaşayabilmeniz dileğiyle.

Filizlendirme Videosu

Neden filizlendirelim?

Mercimek filizi

Yemeğini yaptığımız nohut, kuru fasulye, mercimek, maş fasulyesi gibi bakliyatlar, tüm tahıllar ve genellikle baharat olarak kullandığımız kimyon, rezene, kişniş, çemen otu, çörek otu, susam gibi tohumlar yazın yetişen bitkiler. Kışın kullanmak üzere yaz sonunda kurutuluyorlar. Bizim onları kuru bir şekilde yemeyi planladığımızdan habersiz şekilde paketlerde kavanozlarda bekliyorlar. Biz bile onların tohum olduğunu, içinde canlanmayı ve kocaman bir bitki olmayı bekleyen yaşam özünü unutuyoruz. Doğa unutmuyor tabii.

Tohumları bir kasede, kavanozda veya bir filizlendirme aparatında yapabilirsiniz. Detaylar videoda.

Tohumlar kururken içindeki yaşam özünü en uzun süre koruyabilmek için fitik asit adı verilen doğal bir madde oluşuyor. Bu tür kuru bakliyatın sindiriminin biraz zor olmasının sebebi bu asit. Bu tür besinleri genelde bir gece önceden veya birkaç saat önceden ıslatmamızın sebebi bu fitik asitten kurtulmak istememiz. Islattıysanız görmüşssünüzdür, koyduğunuz su bulanık bir hal alıyor. İşte o bulanıklığı veren şey tohumdan atılmaya başlanan fitik asit. Fitik asit olmayınca bu besinlerin sindirimi biraz daha kolaylaşıyor. Peki filizlendirirken ne oluyor? İşte önce bu fitik asitten kurtuluyoruz. Tohum zannediyor ki kocaman bir bitki olacak. Aylardır özenle sakladığı yaşam enerjisi devreye giriyor ve oluşan filizi beslemek için tohumun içindeki besin değeri bizim de sindirebilecegimiz şekilde açığa çıkıyor. Yararlanabildiğimiz protein, folat, demir, magnezyum, fosfor, manganez ve vitaminler kuru olan tohuma oranla artıyor. Tohumun içerdiği nişastanın bir kısmı filizin büyümesi için kullanıldığından nişasta oranının biraz azalması da hem sindirimi kolaylaştırıyor hem de biraz daha hafif bir besin olmasını sağlıyor.

Ne zaman filizlendirelim?

Filizleri buzdolabında ağzı iyica kapanan kaplarda bir haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Kuru bakliyatı ne zaman tüketmek isterseniz ıslatabilirsiniz hatta mini minicik filizlendirerek sindirimi daha kolay ve yaralanabildiğimiz besin değeri daha yüksek, ve bence çok daha lezzetli bir yemek yapabilirsiniz. Bunun dışında gerçekten daha uzun filizleri bahar aylarında yapmanızı daha çok öneririm. Bahar ayında her şey canlanırken kış uykusundaki tohumları da azcık canlandırarak tüketmek sindirim sistemimizin yükünü hafifletiyor, bedenimizin biraz kendini temizlemesine yani detoks yapmasına fırsat tanıyor ve aynı zamanda yazın bu sebzeler yeniden mutfağımıza girene dek yüksek besin değeri ile tazecik besinler tüketmemize vesile oluyor.

Filizleri mutfağımızda nasıl kullanabiliriz?

Maş fasulyesi çorbası

Yaptığınızda göreceksiniz o taş gibi sert tohumlar filizlendiğinde pişmeden bile yenebilecek şekilde çıtır çıtır tazecik besinler oluyor. Ekranın karşısında atıştırma alışkanlığınız varsa filizler çok lezzetli bir alternatif olur. Bu filizleri kahvaltıda yeşilliklerinizle beraber limon ve zeytinyağı ile tüketebilirsiniz. Tüm salatalarınıza ana malzeme veya süs malzemesi olarak ekleyebilirsiniz. Çorbalarınıza ekleyebilirsiniz veya harika bir maş fasulyesi çorbası yapabilirsiniz. Maş fasulyeleri halihazırda yenebilecek halde olduklarından çorba on dakikada pişiyor. Kısır, erişte, makarna benzeri sebzeli yaptığınız her şeye ekleyebilirsiniz. Buzdolabımda tazecik filizler varsa onlar kendilerine soframızda kolayca yer buluyor, hiç merak etmeyin. Şimdiden afiyet ve bol şifa olsun.

Kahvaltıda maş fasulyesi filizleri
Nar ekşili, zeytinyağlı, bol yeşillikli, incecik kesilmiş kuru incir ve kayısılar ile maş fasulyesi filizi salatası
Mercimek filizleri yeşillikler ile karışık halde buzdolabında saklama kabında salata olmayı bekliyor

Sevgilerimle,
Fatma Özdemir
01.06.2020
Emirgan/İstanbul

“Filizlendirme” için 2 cevap

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun