Kemik Suyu

Kemik_Suyu_Yatay_small
Kuzu paçadan yapılmış kemik suyu

Mutfağımıza ufak bir emekle ekleyebileceğimiz en değerli besinlerden biri kemik suyu.* Muhtemelen anneniz yapıyordu ve bilerek veya bilmeyerek tüketiyordunuz, ancak günümüzün modern mutfaklarında biraz unutulmuş bir besin gibi. Genelde çocuğu olan ailelerin kemik suyu yaptığını duyuyorum ve muhtemelen sadece küçüğün yemekleri için kullanılıyor. Oysa kemik suyu yetişkinler için de çok faydalı bir besin.

Bu tarifin size şaşırtabilecek bir tarafı kemikleri pek çok sebze ve baharatla birlikte tam 24 saat kaynatmamız olabilir. Bir gününüzü ayırarak yapacağınız iyi hazırlanmış bir kemik suyu ile haftalarca çorbalarınızı, pilavlarınızı, yemeklerinizi kolayca daha besleyici hale getirebilirsiniz. En altta sevgili Ayurveda Hocam Ulli Allmendinger‘den öğrendiğim ve yıllardır yaptığım bir kemik suyu tarifini** paylaştım.

Tarife geçmeden önce size kemik suyunun faydalarından ve tarifi yaparken dikkat etmenizi önerdiğim birkaç noktadan bahsetmek istiyorum. Blogun sonunda bir video paylaştım. Yaptığım ilk video, biraz amatör işi ama bir yerden başlamalıydım. 🙂

Faydaları

  1. Kemik suyunda, insan vücudundaki canlılığı ve esnekliği sağlayan önemli bir protein olan kolajenden bol miktarda var. Kolajen bağırsaklarımızın iç yüzeyini kaplıyor, hasarlı yerlerin tamirini kolaylaştırıyor ve daha sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmamızı sağlıyor. Bu hem sindirim sistemimizin hem de bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlıyor.
  2. Kemik suyu kemiklerimizi ve eklemlerimizi sağlıklı tutmak için çok faydalı. Çok uzun saatler kaynatarak yaptığımız için kemikteki kemik iliği tamamen kemik suyuna geçiyor ve çocuklarda kemik gelişimini yetişkinlerde kemik sağlığını destekliyor. Kemik iliğindeki yararlı bir bileşen Omega-3 zengini DHA isimli bir yağ asidi ve çocukların beyin, göz, diğer organlarının gelişimi için çok faydalı.
  3. Ve tabii ki bir yerlerimizi kırdığımız zaman kırılan kemiğin onarımında çok faydalı kemik suyu.
  4. Kemik suyundaki kolajen cildimizin sağlıklı kalmasını destekliyor.
  5. Binlerce yıldır şifa kaynağı olan, altın baharat olarak da bilinen zerdeçal, dokularımızı tamir eden, vücuttaki yangıyı azaltan çok kıymetli bir besin. İçindeki aktif bileşenlerden birinin adı kurkumin. Kurkumin güçlü bir antioksidan, antiseptik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip ancak vücut tarafından kolay emilemeyen bir besin. Zerdeçalı yağın içinde ve karabiber ile tüketmek kurkumin emilimini artırıyor. Kemik suyuna bu şifalı baharatları ekleyerek mutfağımıza bunları eklemiş oluyoruz.
  6. Çok pahalı kolajen besin destekleri yerine tertemiz ürünlerle, birçok şifalı baharatla kendi yaptığınız kemik suyu ile ekonomik bir şekilde mutfağınızı zenginleştirebilirsiniz.

Yaparken Dikkat Etmenizi Önerdiğim Noktalar

  1. Büyükbaş hayvanlar çok daha uzun yaşadığı için maalesef çok daha fazla antibiyotiğe maruz kalıyorlar. Bu sebeple dana kemiği yerine kuzu paça kullanmanızı öneriyorum.
  2. Kuzu paça kasapların çoğunda bulunuyor. Genelde beşli paketler halinde buzlukta tutuyorlar. Güvendiğiniz bir kasaptan alışveriş etmenizi öneririm.
  3. Malzemelerinizi organik bir kaynaktan elde etmeniz mümkünse mutlaka değerlendirin. Yaptığınız kemik suyunu haftalarca kullanabileceğiniz için bence bedeniniz ve aileniz için iyi bir yatırım olur.
  4. Kullandığımız baharatlar ve sebzeler kemik suyunun daha şifalı olmasını sağlıyor. Ancak aroması size veya ailenize fazla gelir diye endişe ediyorsanız baharatları daha az kullanabilirsiniz.
  5. Kemik suyunun fazlasını cam kavanozlarda buzdolabınızın buzluk kısmında, kullandığınız kavanozu buzdolabının normal soğutucu bölümünde saklayabilirsiniz. Buzluğa kavanozları kapaksız yerleştirin, kemik suyu donduktan sonra kapaklarını kapatırsınız.
  6. İnsanın canı genelde kışın daha sıcak şeyler çekiyor. Bu sebeple kemik suyunu da yaz yerine havaların daha serin olduğu sonbahar ve kış aylarında yapmak ve kullanmak isteyebilirsiniz.
  7. Bu tarifte kuzu paçaları tam 24 saat kaynatıyoruz. İçine koyduğumuz sebzelerle kuzu paçanın tüm kemik ve kemik iliğini suya bırakmasını, baharatlarla da şifalanıp daha besleyici olmasını sağlıyoruz. Eğer evden ayrılmanız gerekirse veya gece ocağı açık bırakmak istemezseniz ocağı kapatıp uygun olduğunuzda tekrar açarak 24 saati tamamlayabilirsiniz.
  8. Kemik suyu yapmak biraz kokulu bir süreç 🙂 Misafiriniz gelecekse veya kokudan rahatsız olan birileri olacaksa belki planınızı buna dikkat ederek yapabilirsiniz.
Kemik_Suyu_Malzemeler_small
Kemik suyuna eklediğimiz sebze ve baharatlar

Kemik Suyu Tarifi

Malzemeler:

  1. 5 adet kuzu paça
  2. 1 yemek kaşığı karbonat
  3. 2.5 lt içme suyu
  4. Birer su bardağı havuç, kereviz kökü, balkabağı gibi hafif asitli sebzeler
  5. 1’er tatlı kaşığı zencefil, zerdeçal (tazeleri varsa 1’er cm.lik parçalar)
  6. 1-2 defne yaprağı
  7. 5-10 adet karabiber tanesi
  8. 5-10 adet dar-ı fülfül tanesi (opsiyonel, tüm baharatçılarda var ama! Bence deneyin 🙂 Dar-ı fülfül eklemezseniz karabiber tohumu sayısını artırabilirsiniz)
  9. 1 yemek kaşığı limon veya sirke

Yapılışı

  1. Kuzu paçaları yıkayıp bir tencereye alın. Temizlemek için çok uğraşmanıza gerek yok.
  2. Tencereye yarım litre sıcak su ve karbonatı ekleyin. 5 dakika kaynatıp suyunu dökün. Bu şekilde paçaların tertemiz olduğunu göreceksiniz.
  3. Tencereye yeniden 2 lt. su ekleyin. Tüm sebze ve baharatları ekleyin.
  4. Kaynamaya başlayınca çok kısık ateşte çok az kaynamaya devam edecek şekilde ocağa yerleştirin ve 24 saat kaynatın. Evden gitmeniz gerekirse altını kapatıp dönünce devam edebilirsiniz. Aynı işlemi dilerseniz düdüklü tencerede 4 saat kaynatarak da yapabilirsiniz ama ben hep normal tencerede yapıyorum.
  5. Suyu azalırsa ekleyebilirsiniz.
  6. 24 saat sonra bir süzgeç yardımıyla katı paçaları süzüp, süzülmüş kemik suyunu kavanozlara aktarın. Kavanozların dörtte üçü dolu olacak kadar doldurun.
  7. Kemik suyu iyice soğuduktan sonra kavanozları kapağı açık şekilde buzluğa yerleştirin. Kemik suları donduktan sonra kapaklarını kapatabilirsiniz
  8. Kullanacağınız kavanozu buzdolabında tutabilirsiniz.
  9. Afiyet olsun! 🙂

Kemik Suyu Videosu

Sevgilerimle,
Fatma Özdemir
15.10.2018
Emirgan/İstanbul

*Vejeteryan ve vegan olan kişiler bitkisel kaynaklı kolajen desteklerinden faydalanabilirler. Bu tarif onlar için uygun değil maalesef.

**Healing with Whole Foods, by Paul Pitchford, 3rd edition, sf.296

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun