Gündoğan ve Camisi

gundogan_cami_uzaktan.jpg
Gündoğan

Yazın sonunda Gündoğan’a geldik. Bodrum Yarımadası’nın kuzeyinde minicik bir koya kurulmuş bir tatil beldesi burası. Sezon dışı halini gördüğüm için tam tarif edemiyor olabilirim ama bazı izlerden anladığım kadarıyla yazın bayağı kalabalık bir yer. Mesela, koyun etrafında yükselen tepelerdeki evler mi daha fazla yoksa iskele ve plajları dolduran boş şezlonglar mı daha fazla karar veremedim. Tam merkezde kocaman bir alan araba parkı için ayrılmış. Herhalde dünyanın en güzel manzaralı araba parkı olsa gerek!

Gündoğan bizi bol güneşli ve bol rüzgarlı bir hava ile karşıladı bu hafta ve pek çok yönü ile hoşumuza gitti. Plaj ve iskeleleri tesislerden ve evlerden ayıran çok tatlı bir yürüme yolu var. Halk ve sezon dışı bizim gibi gelmiş diğer turistler araba ve motosikletin giremediği koy boyunca uzanan bu güzel yoldan keyiflice yürüyüp koyun istedikleri yerinin tadını çıkarabiliyorlar. Restoranlar yerli ve taze ürünleri servis etmekle gurur duyuyorlar. Sezon sonunda hala burada olan yerlisi orta yaşlı, bolca yürüyen, yüzen, sohbeti seven insanlar gibi bir intiba bıraktı bende.

Gundogan_Cami_Yakindan
Gündoğan’da Tarihi Yalı Cami

Buraya ilk geldiğim andan itibaren asıl dikkatimi çeken ise Gündoğan’ın camisi, Tarihi Yalı Cami! Merkezde, plajın ve diğer tesislerin dibinde yer alan bu mütevazı, bence şahane camiden kaldığımız süre boyunca gözlerimi alamadım. Sağına geçtim, soluna geçtim, önüne gittim, uzaktan baktım, nasıl bu kadar halkın günlük hayatına entegre olmuş şaştım kaldım. Hiç öyle üstten bakan bir hali yok. Ailesinin burada evi olan bir arkadaşımın söylediğine göre bayramlarda minicik camiden taşan cemaat plaj kumlarına yayılıyormuş! Bu kadar güzel bir şey olabilir mi!? Yerli hayatın parçası haline gelebilmiş, üstten bakmayan, zorlaştırmayan, çevresine ve insanlarına uyum sağlamış, hakiki yaşantının parçası haline gelmiş bir cami!

Gundogan_Cami_Soldan
Koy Boyunca Uzanan Yürüme Yolunda Cami
Gundogan_Cami_Bank
Caminin Önünde Gölgede Oturup Soluklanabilirsiniz
Gundogan_Cami_Kapi
Caminin Kapısında İmamın Notu Asılı

1902 yılında yapılmış kiremit çatılı kare planlı cami. Anladığım kadarıyla sempatik mini minaresi 1974 yılında eklenmiş. Kapısının önünde soluklanmak için ufak bir bank var beyaz mavi. Kapısına imam cep telefonunu iliştirmiş! Her şey güncel, her şey insana dair. Caminin bir duvarı restore edilmiş mini bir evin duvarına dayalı. Bu şık mini evin önündeki resimde caminin daha eski halini görmek mümkün. Doğrusu eski hali de bir o kadar güzel, bir o kadar hayata dair.

Gundogan_Cami_Eski
Caminin Yan Tarafındaki Evin Önünde Asılı Resimde Tarihi Yalı Cami

Sizin de etkilendiğiniz camiler veya başka yapılar var mı? Paylaşırsanız belki aramızdan gidip görenler, yazıp çizenler olur, birbirimize ilham olur.

Sevgilerimle,
Fatma Özdemir
06.10.2017
Gündoğan/Bodrum

“Gündoğan ve Camisi” için 3 cevap

  1. Küçükkuyu Yeşilyurt köyünün meydanında bir cami var. Vitraylı penceresinden Kaz Dağları görünüyor. Köy sessiz, ikindiye gitmiştim, 8-10 kişi cemaat, huşû’yu gördüm.

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun